Fuldt tryk på DMK Pædagogikum 

TilWeb1 - Danske Musik- og Kulturskoler
Foto: Sisse Stroyer
Der er fuldt tryk på udrulningen af DMK Pædagogikum. Tre hold i henholdsvis Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region København er netop ved at afslutte undervisningsforløbet, og deltagerne er i gang med at udarbejde deres portfolio-opgaver, som de skal eksamen i inden sommer.

Til efteråret 2025 kommer der yderligere til at køre to hold – i henholdsvis Region Midtjylland og Region Sjælland. Sidstnævnte hold afvikles i København af logistiske årsager, men ellers kører programmet efter planen.

Gennemførslen af fem forløb i 2025 har været meget ambitiøst – og krævet et stort samarbejde mellem DMK og de regionale samråd og mellem samrådene og alle medlemsskolerne. DMKs arbejdsgruppe omkring pædagogikumforløbenes kobling til samrådene har bidraget dedikeret til dette arbejde. 

Det har været og er, et stort arbejde at rulle programmet ud, men heldigvis begynder investeringen i kompetenceudviklingen, at sætte spirer i musik- og kulturskolerne. En musik- og kulturskoleleder fortalte således forleden:

“Det har fuldstændigt ændret måden, vi taler om undervisning og pædagogik på, og deltagerne har svært ved at få armene ned.”

Allerede nu er der indkommet 105 bindende forhåndstilmeldinger til forløbene i 2026. Det betyder, at der bliver tre forløb i henholdsvis Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland/Hovedstaden.

Den formelle tilmeldingsproces går i gang efter sommerferien, og alle skoler, der har forhåndstilmeldt deltagere, får direkte besked om det videre forløb.  Mange steder er der sat navn på deltagerne, for det er vigtigt for skolerne, at deltagerne får lagt forløbet ind i deres årsplaner.

DMKs programleder Søren Friis Møller fortæller, at ‘mange steder er det en stor opgave at få det hele til at falde på plads, både for skolen og for den lærer, der skal deltage. Men det ser ud til, at skolerne bliver stadig mere fortrolige med opgaven, og vi kan mærke, at ambitionsniveauet hæves.

I den kommende tid kommer vi også til at arbejde mere med at styrke ‘fejringsmekanismerne’, som du kan læse mere om i Fejringsmekanismer og fællessprog: Ny rapport belyser behovene for systematisk kompetenceudvikling i musik- og kulturskolerne 

DMK håber på sigt at komme til at arbejde videre med udvikling af nye moduler til DMK Pædagogikum. For nuværende skal der lyde en stor tak til de undervisere, der har bidraget til udviklingen af DMK Pædagogikum I: Sille Kathrine Buur Schultz, Pernille Kierckebye Baes Henriksen, Torben Westergaard og Pernille Welent Sørensen, og til Københavns Professionshøjskole og uddannelsesleder Rasmus Anker Bendtsen for kæmpe opbakning og vilje til at arbejde med de særlige vilkår, der gør sig gældende for musik- og kulturskolerne.

Sidst, men ikke mindst, en stor tak til 15. Juni Fonden for deres uvurderlige engagement i musik- og kulturskolernes udvikling. 15. Juni Fonden har netop besluttet at fortsætte støtten til DMK Pædagogikum i de kommende to år, så programmet kan blive bæredygtigt også i økonomisk henseende. Uden 15. Juni Fondens generøse støtte ville det ikke have været muligt at udvikle og gennemføre et så omfattende kompetenceudviklingstiltag, der på sigt skal komme alle musik- og kulturskolelærere til gode – og selvfølgelig også alle de børn og unge, som de møder som en del af musik- og kulturskolernes samarbejder med børnehaver, folkeskoler, SFO’er osv. Danmarks Statistik har netop offentliggjort statistikkerne for musik- og kulturskolernes aktiviteter i kategorien ‘samarbejder’, og set fra et børne- og ungeperspektiv, er det glædeligt at konstatere en positiv udvikling. Der er dog stadigmasser af potentiale for udvikling.

Mini-survey