Lotte Trangbæk: Nye samarbejder får betydning for både pædagogikken og administrationen

I foråret var DMKs generalsekretær Lotte Trangbæk oplægsholder ved foreningen MuSeks konference. Her satte hun fokus fokus på de forandringer, der præger musik- og kulturskolernes opgaver i dag.

I sit oplæg “Hvor går strømmene hen?” gav Lotte Trangbæk indsigt i de nye samarbejder og opgaver, der er opstået, og hvad det betyder for både pædagogikken og administrationen.

MuSek er en landsdækkende forening, som består af administrativt personale fra selvejende og kommunale musik- og kulturskoler. Foreningens formål er at skabe et netværk for administrativt personale fra musik og kulturskoler i Danmark.

MuSek har på baggrund af Lotte Tangbæks oplæg skrevet nedenstående artikel: 

Musik- og kulturskolernes fremtid – Hvor går strømmene hen?

DMKs generalsekretær Lotte Trangbæk satte fokus på de nye samarbejder og opgaver, der er opstået på musik- og kulturskolerne, og hvad det betyder for både pædagogikken og administrationen.

Lotte Trangbæk fremhævede, hvordan musik- og kulturskolerne i stigende grad samarbejder med dagtilbud, SFO’er, klubber og kommuner. Skolerne spiller en vigtig rolle i velfærdsarbejde med initiativer som kultur på recept, lungekor og aktiviteter for ældre på plejehjem. Musik- og kulturskolerne er også med til at tackle problemer som ensomhed blandt ældre og mental sundhed.

Inklusion og diversitet

En vigtig tendens er fokus på inklusion og diversitet. Musik- og kulturskolerne arbejder aktivt på at nedbryde fysiske og økonomiske barrierer for deltagelse og skabe mulighed for, at alle – uanset baggrund – kan udvikle sig musisk og kunstnerisk. Nye hybride undervisningsmodeller gør det muligt at nå bredere målgrupper.

Spørgsmål til salen – Refleksion og nye krav til administrationen

I sit oplæg stillede Lotte en række spørgsmål til salen om, hvordan de oplever de administrative opgavers udvikling i takt med de nye samarbejder. Hun påpegede, at den øgede kompleksitet kræver en tættere integration af administrativt arbejde i skolernes strategiske mål. Økonomistyring og dataindsamling bliver afgørende for at kunne dokumentere effekten af de nye tiltag.

Et centralt punkt er, at det administrative personale – som ofte har fingeren på pulsen i den daglige drift – bør være en aktiv del af det strategiske arbejde. De har et unikt indblik i, hvordan de nye opgaver og samarbejder påvirker skolens operationer og kan derfor bidrage væsentligt til at forme de langsigtede mål og strategier.

Kompleksitet kræver fokus på økonomi og data

Den øgede kompleksitet i opgaveporteføljen betyder, at økonomistyring og dataindsamling bliver helt centrale for at sikre, at musik- og kulturskolerne kan operere effektivt. Statistik og dataarbejde bliver afgørende for at kunne dokumentere effekten af de mange initiativer og sikre, at ressourcerne anvendes på den mest effektive måde.

Talentudvikling og samarbejde på tværs

Trangbæk understregede, at musik- og kulturskoler ikke kun skal fokusere på talentudvikling for de få, men også skabe fællesskaber, hvor alle har mulighed for at udvikle sig. Samarbejdet med folkeskoler, dagtilbud og andre aktører som museer og spillesteder bliver stadig vigtigere. Dette åbner op for flere muligheder for talentmiljøer og en styrkelse af det lokale musikliv.

En ny organisering for fremtiden

De nye opgaver kræver en omorganisering af både administrative og pædagogiske funktioner. Det handler om at skabe en tættere kobling mellem de strategiske mål og de daglige arbejdsprocesser. Musik- og kulturskolerne skal udvikle deres organisation, så de er klar til at håndtere de nye opgaver og fortsat spille en central rolle i samfundet.

Klar til fremtiden

Musik- og kulturskolerne står på tærsklen til en spændende fremtid. De udvider deres opgaver og samarbejder, hvilket giver nye muligheder for både undervisning og velfærd. Med en målrettet indsats kan musik- og kulturskolerne fortsat spille en central rolle i samfundet, både som kulturelle og velfærdsfremmende aktører.

Fremtiden er fyldt med potentiale for musik- og kulturskolerne, og den forandring, der nu finder sted, er ikke kun en nødvendighed – den er også en mulighed for at styrke institutionernes rolle i samfundet og skabe værdi for flere målgrupper, både i forhold til undervisning, velfærd og samfundsudvikling.

Mini-survey