Kæmper for verdens største instrument: “Orglet er ikke kun for voksne”

orgelworkshop foto mathiaslovgreen 004 - Danske Musik- og Kulturskoler

Tekst: Orgelklubben

I alle landets kirker står der i hvert fald ét instrument – nemlig orglet. Faktisk er orglet verdens største instrument og blev af Mozart kaldt instrumenternes dronning. I årevis har voksne musikere betjent orglet, og der har måske også været en uudtalt forståelse af, at orglet var for de voksne. Det gør Orgelklubben op med!

Orglet er for alle! Børn og unge kan sagtens lære at spille orgel, og folkekirken mangler hundredvis af organister på landsplan!

Orgelklubben arbejder på at børn og unge skal få kendskab til orglet. Orgelklubbens vision er, at det bliver muligt at gå til kirkeorgel i den lokale folkekirke og undervisningen varetages af kirkens organist. Som pendant tilbyder kirker landet over i dag, at børn og unge kan gå gratis til kirkekor i deres lokale kirke.

I Struer er organist Jørgen Kleon Jeppesen netop kommet i gang med at undervise børn og unge med støtte fra Orgelklubben og Viborg stift. Jørgen har et tæt samarbejde med musikskoleleder   Christian Gjerndrup Eriksen. Det er bl.a. musikskolen, der varetager stemmedannelsen af kirkens unge sangere, som bliver finansieret af kirken. Dette samarbejde kunne udvides med undervisning i hørelære og teori for orgelelever.

Et af Orgelklubbens formål er at undervise organister i at undervise. Pædagogik er først for nylig blevet et eksamensfag på organisternes kandidatuddannelse, hvilket Orgelklubben har faciliteret.

Orgelklubben er en landsdækkende interesseorganisation, der er fondsstøttet af Augustinus- og Frobeniusfonden. Orgelklubben samarbejder bl.a. med landets klassiske musikkonservatorier, landets kirkemusikskoler samt KORLIV – Folkekirkens Kororganisation.

Orgelklubben og KORLIV samarbejder om et musisk fællesskab i form af en sommerskole for børn og unge. Korledere, korsangere og organistelever er i Sønderjylland i en uge, hvor de får undervisning af nogle af de bedste lærere. Orgelklubben har sat mere end 400 børn i gang med at spille orgel og mere end 50 organister i gang med at undervise i landets kirker.

Mini-survey