Musik- og kulturskolestatistik – nu med statistik på nye kategorier om samarbejde med folkeskole og dagtilbud

Danmarks Statistik har offentliggjort de nyeste tal for skoleåret 2023/24, som viser, at interessen for musik- og kulturskoler i Danmark fortsat er høj og stabil.

Hovedtal for skoleåret 2023/24 viser, bl.a. at:

  • 64.000 elever var indskrevet på landets musikskoler.
  • Eleverne deltog i 94.000 undervisningsaktiviteter, svarende til i gennemsnit 1,5 fag pr. elev.
  • De største fagområder var sammenspil (23.900 aktivitetselever) og forskole (16.800 aktivitetselever).
  • Instrument- og sangundervisning havde tilsammen 35.800 aktivitetselever, hvoraf taste- og strengeinstrumenter udgjorde 20.400 tilmeldinger.
  • Vækst i øvrige kunstfag Der ses en fortsat stigning i interessen for øvrige kunstfag som visuel kunst, dans og scenekunst. I alt var der 9.400 aktivitetselever i disse fag, hvilket indikerer en positiv udvikling i bredden af kunstneriske tilbud på musikskolerne.
  • Flere elever på Musikalsk Grundkursus (MGK)
    Antallet af elever på MGK steg med ca. 5 % til lidt over 620 elever i skoleåret 2023/24. Af disse var 45 % i aldersgruppen 19-21 år, mens 34 % var 18 år eller yngre. Interessant nok er der en overvægt af mænd på MGK, hvor 64 % af eleverne er mænd, modsat den generelle tendens på musikskolerne, hvor 62 % af eleverne er kvinder.


I år er der for første gang offentliggjort statistik om samarbejder

En af de centrale grunde til, at DMK har arbejdet målrettet for den nye musik- og kulturskolestatistik, har været at få data om de aktiviteter, som ikke involverer den traditionelle CPR-registrerede fritidsundervisning, der til stadighed udgør en væsentlig del af musik- og kulturskolernes opgaveportefølje.

I 2021 blev den nye musik- og kulturskolestatistik gennemført i samarbejde med Kulturministeriet og Danmarks Statistik.  Musik- og kulturskolerne har siden skoleåret 2021/2022 indberettet data om blandt andet samarbejde med dagtilbud og skole og data om koncerter og arrangementer. Først i år er disse nye dele af statistikken blevet offentliggjort af Danmarks Statistik. Det skyldes, at der skal være data fra flere år før Danmarks Statistik kan afgøre om de indkomne data fra år til år danner et robust grundlag for offentliggørelse af statistikken.    

“Musik- og kulturskolernes aktiviteter involverer i stigende omfang samarbejder med blandt andet dagtilbud og folkeskoler. Musik- og kulturskolerne bidrager her gennem tværprofessionelle samarbejder til at alle børn får musikalske og kunstneriske erfaringer, fællesskaber og udfoldelsesmuligheder. Men med den gamle statistik har vi ikke kunnet sige noget om omfanget af dette arbejde,” fortæller Lotte Trangbæk, generalsekretær i DMK og fortsætter:

“Det er meget positivt at de nye dele af musik- og kulturskolestatistikken nu kan offentliggøres, så vi får databaseret viden om volumen i musik- og kulturskolernes mange forskelligartede opgaver og bidrag til samfundet.”

De nye offentliggjorte dele af statistikken viser, at musik- og kulturskolerne i skoleåret 2023/2024:

  • afholdt 900 koncerter med næsten en halv million gæster.
  • afholdt 1.000 korte projekter såsom workshops og kurser med 50.000 deltagere.
  • Havde 1.262 forløb i samarbejde med dagtilbud og at der deltog 22.580 børn.
  • havde 2.626 forløb i samarbejde med folkeskoler og at der deltog samlet 64.570 folkeskoleelever


Statistikken understreger musik- og kulturskolernes vigtige rolle i lokalsamfundet og deres bidrag til det kulturelle liv i Danmark. For mere information og detaljerede statistikker, besøg Danmarks Statistiks hjemmeside:
www.statistikbanken.dk

Mini-survey